cinemaXP

усещане за кино

WTF Alice

with 4 comments

Как смятате, защо на снимката от Кралската премиера горе Джони Деп и Хелена Бонъм Картър изглеждат като сдъвкани и изплюти? Защото тригодишното бъхтене около „Алиса в страната на чудесата“ е завършило, но лошият вкус в устата ще остане за повече. Ако се вярва на Тим Бъртън, докато е работил по този проект, не е гледал нито един филм и вероятно това обяснява донякъде крайния резултат. Понеже Disney и без това са виновни по презумпция.

Наистина, докато през последните десетина дни четях за „Алиса“ тук и там, ми стана ясно, че уважението ми към Тим Бъртън (което между другото е огромно) няма да стигне за толкова, че да компенсира разочарованието от последното му творение. Съжалявам, но този britishness за деца, поп феминизма и алюзиите за Жана д’Арк ми бяха много дразнещи, да не говорим, че Лудият Шапкар е копие на Мадона. Най-интересен ми беше двореца на Червената кралица, в останалото време се утешавах с физиономиите на Мат Лукас и гласа на Алън Рикман.

Това по-долу е първата екранна версия на „Алиса“, заснета през 1903 година. Страшно ме възхищава находчивостта на авторите, които само няколко години след изобретяването на кинематографа са се преборили с технически проблеми, решими днес с всяка програма за монтаж. По този повод днес си мислех, че навлизането първо на звука, после на цвета в киното, а сега и добавянето на трето измерение, представлява процес на еволюция, който постепенно превръща изображението в еквивалент на действителността. Колкото и смешно да ни се вижда сега, до преди по-малко от век се е водел ожесточен спор дали киното е изкуство. Впоследствие този въпрос отпаднал именно защото киното все още било технически несъвършено, но напоследък ми се вижда все по-актуален.

Written by admin

март 11th, 2010 at 12:47 am

Posted in ревю

4 Responses to 'WTF Alice'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'WTF Alice'.

  1. аз дори не мога да направя усилието да изгледам това тимбъртънско творение… въпреки цялото ми уважение

    ивай

    11 мар. 10 at 10:30

  2. Мисля да се жертвам заради Бъртън и Деп. И без това волю-неволю изгледах къде-къде по-титанични недомислици. Но мерси за предупреждението. Няма да падам от високо. 🙂

    Nostromo

    12 мар. 10 at 17:08

  3. Детска приказка, която не е става за деца и Бъртънов филм, който не става за феновете му. Средна работа или среден пръст, не знам.

    cinemascrotum

    21 мар. 10 at 14:30

  4. Наистина не е ясно за каква аудитория е това творение на Тим Бъртън, но още по-странни ми се виждат рекордните му приходи. Днес получих pr спам от Forum Film, че „Алиса“ вече води по боксофис всички заглавия на Дисни в България, дори и „Карибски пирати“…

    admin

    23 мар. 10 at 18:46

Leave a Reply