cinemaXP

усещане за кино

Archive for септември, 2009

Zip!

with 3 comments

Това лято не предложи особено интересни заглвия на големия екран (като изключим „Ice Age 3“), но от август месец насам започна третият сезон на „Mad Men“, при това с рекорден рейтинг. По принцип, отпускарският период не се смята за най-удачното време за сериали, но това шоу си има специална магия. Първите два сезона ги изгледах на екс тази пролет и сега чакам търпеливо всяка седмица за поредната доза.

Винаги съм си мислела, че третите сезони са сериозен капан за всеки сериал, понеже точно тогава идеите се поизчерпват, а хората с костюмите започват да гледат цифричките под лупа. Третата порция „Mad Men“ започна с летящ старт и историята се движи с добро темпо. Много се възхищавам на това, че драматурзите съумяват да вкарат основните персонажи и различните им сюжетни линии във всяка серия. Засега няма спад и в напрежението, като изключим последния засега, пети епизод, в който долових някакво мечтание по високопарните халюциногенни залитания в „Lost“. Разбира се, точно лекото накъртване е допаднало масово на американците и този понеделник, на 21 септември, света Опра ще разговаря в студиото си с двама от главните актьори, Джон Хам и Дженюари Джоунс.

Струва ми се, че голяма част от успеха на „Mad Men“ се дължи на факта, че това е авторски сериал. Матю Уайнър е съградил рекламния свят на ’60-те години по свое усмотрение, оглавява стабилен екип сценаристки, подбира внимателно режисьорите на отделните епизоди и не се притеснява да си изцапа ръцете дори с най-дребните детайли около шоуто. От друга страна, AMC са може би най-удачният канал за проект като „Mad Men“. Въпреки, че за първи път продуцират драматичен (хм, може би игрален звучи по-добре) сериал, AMC са известни със силния си фокус върху класическите кинопродукции и дори през ’90-те организират Film Preservation Festival, на който се показват редки или наскоро открити филми.

На всичко отгоре, AMC са направили много фенски сайт, където могат да се открият такива маниашки секции като ретро гайд за коктейли и флаш играта MadMenYourself.

P.S. Сериалът се излъчва в България по Фокс Лайф със заглавието „Момчетата от Медисън авеню“, но от този дублаж с налудничава интонация направо ми призлява. Ако имате възможност, гледайте „Mad Men“ в оригинал, със или без субтитри. Ще откриете цял куп политически некоректни изрази, както и красотата на позабравени думи като „neat“ & „swell“.

Written by admin

септември 20th, 2009 at 1:25 am

Posted in TV

The letter I would love to read to you in person

without comments

Това писмо е едно от най-красивите обяснения в любов, които някога съм чела. Не става дума само за любовта към Ника или към киното, а за смисъла от това да се пише и преподава любовта към киното. Чух да се споменава за тази прословута статия още когато бях в Ротердам, защото там всички говореха за Алексис и Ника. После един приятел ми препрати текста като pdf и в продължение на много месеци файлът стоеше на десктопа на офисния ми компютър. От началото на тази година съм го препрочитала няколко пъти и винаги вдъхновението, което ме е заливало, ми е помагало да взема някакво важно решение, свързано с моето лично развитие.
Това писмо все пак убедило Ника да заживее в Манила при Алексис, където онзи ден вечерта двамата са били застреляни при обир в дома им.

Written by admin

септември 2nd, 2009 at 8:06 pm

Posted in micro