cinemaXP

усещане за кино

Archive for октомври, 2008

Джеймс Бонд #22

with one comment

Quantum of Solace

Днешната официална премиера осигурява спектър на утеха за всички, които месеци наред следиха нервно статистиката с безбройните сакатлъци, съпътстващи продукцията. Все още вярвам в Марк Форстър, но се надявам да си вземе поука от студийните неразбории, да задели достатъчно пари за старините си и да се върне към качественото нискобюджетно кино.

Written by admin

октомври 30th, 2008 at 12:37 am

Posted in micro

Късометражно кино по БНТ

without comments

Снощи при закриването на Филмини Севда Шишманова (която беше и член на журито) съобщи, че съвместно със сдружение „Седем“ по БНТ ще започне предаване, в което ще се показват късометражни филмчета. Засега проектът е програмиран след късните новини – тоест с начален час 23:00.

P.S. OMG ако някой иска да види седмичната програма на БНТ трябва да я даунлоудне от сайта им като .doc файл!

Written by admin

октомври 26th, 2008 at 12:55 pm

Posted in micro

Отворен клас #12

without comments

Неотложност, напрегнатост, скорост, риск, изобретателност, това са някои от свойствата, които биха могли да определят късометражните филми и кратките изразни форми.Те далеч не представляват предверието на киното, а спадат към особените изразни форми,които олицетворяват абсолютната свобода или са освободени от ограниченията на пълнометражния филм, що се отнася до естетиката, производството, но също така и до разпространението и показването им. Изданията на нашия отворен клас имат за цел да изследват киното в различните му форми, да сравнят почерка и стиловете, да съпоставят творбите, да разкрият нови перспективи. Късометражният филм е това поле за опити, което може да се показва като творба на пластичното изкуство поради малката си продължителност. Днес филмовата материя посредством разнобразните носители намира отражение в подхода на кинотворците, видеотворците, на творците изобщо.
Съчетаването в рамките на това издание на отворен клас на къси филми, наречени късометражни филми и на филми с кратка изразна форма ще бъде повод за една възможно най-обширна панорама, така че да се запознаем с различните практики и голямото изразно богатство при този тип филмова работа, която сама по себе си е един истински жанр. Нашите гости ще говорят също за разпространение на тези филми и за местата, където ги показват, за проявите и фестивалите, които позволяват да се запознаем с тях, за списанията и важните носители на информацията, свързана с тези нови художествени практики.

ПАТРИК САНДРЕН
Продуцент,
директор на отворен клас

Written by admin

октомври 23rd, 2008 at 11:17 pm

Posted in новини

Конкурс за подкрепа на късометражно кино

without comments

НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА“
обявява конкурс

за финансиране на проекти за създаване на късометражни филми

За подкрепа на проекти по програмата могат да кандидатстват:
– студенти със завършен поне трети курс на някое от висшите учебни заведения по изкуства със специалности „кино и телевизионна режисура“ или „операторско майсторство“, магистри и специализанти, обучаващи се по същите специалности
– продуцентски организации

Приоритет на програмата е подкрепата на дебютни проекти.

Формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

Документите за участие в конкурса, в три екземпляра, се депозират в „Евро-Български културен център“ до 28. 11. 2008 г. (петък)
София, бул. „Ал.Стамболийски“ 17
понеделник – петък 10.00 – 17.00 ч.

Не се приемат документи за участие в конкурса изпратени по поща, факс или e-mail.

За допълнителна информация:
Национален фонд „Култура“
тел. 9810813, 9885826
Евро-български културен център
тел. 9880084

Written by admin

октомври 22nd, 2008 at 1:49 pm

Posted in новини

Fresh Ideas Flow

without comments

Удоволствие е да поставим началото на този блог с анонс за Филмини 2.0. Второто издание на международния фестивал ще се проведе между 22 и 26 октомври, като този път прожекциите ще са в Дома на киното и залата на ЕБКЦ.
В българската състезателна програма можем да видим най-новото от късометражното кино у нас, а „Всичко за теб“ на Тома Вашаров ще има официална премиера. Освен четирите конкурса, са предвидени селекциите Labó, испанско късометражно кино от Галисия, фокус Португалия, избрано от световния екран, британска анимация и панорама на Фил Мълой. Паралелно с това са предвидени работилница по анимация, традиционните вече „Фестивални дневници“, както и кръгла маса на тема „Анимация и реклама“, в която ще участват Томас Конде & Златин Радев. Оглеждайте се също за Франсис Гавел – той не само ще бъде член на журито на Филмини, но и селектира за Седмицата на критиката в Кан.

Written by admin

октомври 20th, 2008 at 11:27 pm

Posted in новини