cinemaXP

усещане за кино

Archive for октомври, 2008

Джеймс Бонд #22

with one comment

Quantum of Solace

Днешната официална премиера осигурява спектър на утеха за всички, които месеци наред следиха нервно статистиката с безбройните сакатлъци, съпътстващи продукцията. Все още вярвам в Марк Форстър, но се надявам да си вземе поука от студийните неразбории, да задели достатъчно пари за старините си и да се върне към качественото нискобюджетно кино.

Written by admin

октомври 30th, 2008 at 12:37 am

Posted in micro

Късометражно кино по БНТ

without comments

Снощи при закриването на Филмини Севда Шишманова (която беше и член на журито) съобщи, че съвместно със сдружение „Седем“ по БНТ ще започне предаване, в което ще се показват късометражни филмчета. Засега проектът е програмиран след късните новини – тоест с начален час 23:00.

P.S. OMG ако някой иска да види седмичната програма на БНТ трябва да я даунлоудне от сайта им като .doc файл!

Written by admin

октомври 26th, 2008 at 12:55 pm

Posted in micro

Отворен клас #12

without comments

„Неотложност, напрегнатост, скорост, риск, изобретателност, това са някои от свойствата, които биха могли да определят късометражните филми и кратките изразни форми.Те далеч не представляват предверието на киното, а спадат към особените изразни форми,които олицетворяват абсолютната свобода или са освободени от ограниченията на пълнометражния филм, що се отнася до естетиката, производството, но също така и до разпространението и показването им. Изданията на нашия отворен клас имат за цел да изследват киното в различните му форми, да сравнят почерка и стиловете, да съпоставят творбите, да разкрият нови перспективи. Късометражният филм е това поле за опити, което може да се показва като творба на пластичното изкуство поради малката си продължителност. Днес филмовата материя посредством разнобразните носители намира отражение в подхода на кинотворците, видеотворците, на творците изобщо.
Съчетаването в рамките на това издание на отворен клас на къси филми, наречени късометражни филми и на филми с кратка изразна форма ще бъде повод за една възможно най-обширна панорама, така че да се запознаем с различните практики и голямото изразно богатство при този тип филмова работа, която сама по себе си е един истински жанр. Нашите гости ще говорят също за разпространение на тези филми и за местата, където ги показват, за проявите и фестивалите, които позволяват да се запознаем с тях, за списанията и важните носители на информацията, свързана с тези нови художествени практики.“

ПАТРИК САНДРЕН
Продуцент,
директор на отворен клас

Written by admin

октомври 23rd, 2008 at 11:17 pm

Posted in новини

Fresh Ideas Flow

without comments

Удоволствие е да поставим началото на този блог с анонс за Филмини 2.0. Второто издание на международния фестивал ще се проведе между 22 и 26 октомври, като този път прожекциите ще са в Дома на киното и залата на ЕБКЦ.
В българската състезателна програма можем да видим най-новото от късометражното кино у нас, а „Всичко за теб“ на Тома Вашаров ще има официална премиера. Освен четирите конкурса, са предвидени селекциите Labó, испанско късометражно кино от Галисия, фокус Португалия, избрано от световния екран, британска анимация и панорама на Фил Мълой. Паралелно с това са предвидени работилница по анимация, традиционните вече „Фестивални дневници“, както и кръгла маса на тема „Анимация и реклама“, в която ще участват Томас Конде & Златин Радев. Оглеждайте се също за Франсис Гавел – той не само ще бъде член на журито на Филмини, но и селектира за Седмицата на критиката в Кан.

Written by admin

октомври 20th, 2008 at 11:27 pm

Posted in новини