cinemaXP

усещане за кино

Archive for март, 2009

Jameson Short Online

with one comment

Току що се връщам от церемонията по награждаването на Jameson Short Online 2009, леко опиянена разбира се, но много доволна от новата културна придобивка към уискито – пластмасова чашка, пълна наполовина с няколко вида ядки. Какво повече му трябва на човек 😀

Сайтът на конкурса тази година е доста по-прегледен и новият плеър е стъпка напред, но навигацията е недомислена и няма къде да се види топ 10, освен на живо, така да се каже. Иначе, по мои впечатления, участниците са по-малко спрямо 2008 година. Що се отнася до качеството… е, има и попадения. Все още се наблюдава разделението между филмчета, направени с много внимание за конкурси и/или курсови работи vs такива, които са скалъпени, като за някое предизвикателство. Дано броят на първите започне да преобладава, въпреки че в официалната селекция на Jameson учудващо често попадат такива от втория вид.

Гледайки десетте филмчета, събрали най-много точки онлайн, и сравнявайки ги с останалите на сайта, започвам да се чудя дали авторите на „Последна среща“ и „Икона“ не са се обадили на всички роднини и приятели с молба да гласуват за тях. Също така е странно защо филмчета като „Rome&Juliet“ или „Рибешка история“ не са в класацията. След тази прожекция продължавам да смятам, че анимацията ни вече е на светлинни години пред игралното кино. Така нареченият „експериментален“ жанр пък не е нищо повече от клипчета без сценарий, а „5-6-17“ ме накара да се замисля сериозно как стои въпросът с авторските права и дали някой от организаторите гледа тези филмчета, преди да ги пуснат онлайн за масовата аудитория.

В заключение съм готова да изнеса цяла лекция за това как съвременните млади хора очевидно не са гледали класиката, нито истински експериментално кино, така че когато се опитат да кажат нещо с камера, крайният резултат е на ниво следобедна програма в БНТ. Вместо това, ето филмчето от десетте избрани, което мен като че ли най-много ме зарадва:

Written by admin

март 31st, 2009 at 10:45 pm

Posted in macro

Боливудски вечери

without comments

Нова акция на сдружение „Позор“ -> ето датите на първите прожекции в „Евро синема“:

„10 приказки“:
29.03 (неделя) 19:30 часа
31.03 (вторник) 20:15 часа

„Докха“
01.04 (сряда) 19:30 часа
02.04 (четвъртък) 20:15 часа

И ако някой реши да се оплаква, че подобни приятни събития се случват само в София, програмата „Цветята на Корана“ мигрира към Варна, където с помощта на Артин Вижън ще се завърти в клуб „Комикс“ до 11.04. Enjoy!

Written by admin

март 27th, 2009 at 12:45 am

Posted in новини

Майсторски клас с професор Владимир Утилов

without comments

Понеделник (16.03) от 10:30h в учебната кинозала на НАТФИЗ. Освен, че е име в руското кинознание и професор във ВГИК, е много симпатичен и говори наистина увлекателно 🙂

Written by admin

март 14th, 2009 at 8:28 pm

Posted in новини