cinemaXP

усещане за кино

Archive for април, 2011

Ambient Festival 3

without comments

Ambient Festival III

Традицията с ембиънт партитата в Дома на киното се завръща със страшна сила. Този петък отново ще има повод за избухване при наличието на цяла нощ неми филми и музикални сетове. Разбира се, този вид удоволствия са само за ценители, но атмосферата на подобни събития е нещо, което на мен лично много ми липсва в социалния живот на София през последните няколко години. Списък с филмите и музикантите може да намерите тук.

Written by admin

април 26th, 2011 at 7:18 pm

Posted in новини

Guerilla trends

without comments

Алексо Петров се завърна в България след четири години изгнание и представи „Баклава“ в едно скоростно ъндърграундно турне из цялата страна. Все пак няколкостотин зрители е по-добре от няколко, а съдейки по отразяването в медиите и Фейсбук страницата на събитието, полемиката все още е епична. Паралелно с това, британците от The Attic Room успяха да организират показа на „First Orbit“ едновременно по цял свят и така да отбележат подобаващо 50-годишния юбилей от първия полет на човек в космоса. За 48 часа филмът е гледан в YouTube от над два милиона потребители. Също така, тези дни Арт Фест разпратиха информацията, че в идната седмица, от 15 до 22 април, дългоочакваната „Пина“ ще бъде показана у нас „ексклузивно“, тъй като същинската премиера е насрочена за септември. Go figure.

Written by admin

април 15th, 2011 at 12:34 am

Posted in micro

Северно сияние 2011

without comments

Благодарение на колективните усилия на Мариана Христова и сдружение Позор, фестивалът за Северно кино ще се състои и тази пролет. Пълната програма с избраните заглавия от Скандинавските и Прибалтийските държави може да откриете тук. От тази селекция съм гледала единствено „Изкушението на Свети Тони“ и не мисля, че бих го издържала отново, но „Повечето хора живеят в Китай“ и „Съзряването на Ерик Ницше“ ми се струват доста интересни.

Written by admin

април 4th, 2011 at 6:12 pm

Posted in новини