cinemaXP

усещане за кино

Archive for октомври, 2009

Eдно сатори в утрото на есента

without comments

Тази поетична покана идва от сдружение „Позор“ по повод новата им селекция от азиатски заглавия. Началото на този мини фестивал е днес, а пълната програма + подробна информация може да се открие на новия сайт на сдружението.

Избраните филми са носители на множество награди и дават съвсем адекватен поглед върху състоянието на съвременното далекоизточно кино. Да не говорим, че като се изключи София Филм Фест, да се гледат подобни продукции на голям екран в България е практически невъзможно.

Written by admin

октомври 23rd, 2009 at 1:45 pm

Posted in новини

Светът е голям и Стефан Китанов дебне отвсякъде

with one comment

Може би сте мярнали тук-таме в новините, че съвсем скоро започва една нова фестивална инициатива с името „СФФ за учащи“. По този повод в Actualno.com има просторно интервю със Стефан Китанов. Любимият ми откъс: „Началото е на 12 октомври със „Светът е голям…“. С това се отбелязва и 1 година от непрекъснато прожектиране на филма в българските киносалони.“

Честно казано, мислех че вече са минали поне 2-3 години откакто това заглавие е flood-нало всички местни салони (че и международни фестивали). Филмът е приятен, режисьорът също е готин, но от това постоянно въртене на едни и същи неща, те просто се обезценяват в очите на публиката.

On a side note, не мога да разбера какъв е този извратен начин на мислене сред мениджърите на българските кина. Например, много исках този уикенд да гледам „Кървави скали“ на кино. Но защо да показват нов филм, когато може за 6347-и път да видим „Кика“, „Апартаментът“ или „Една добра жена“? За никого не е тайна, че някои салони въртят ленти с отдавна изтекли права за киноразпространение, а после реват, че имало пиратство! По същата логика, за да не би нещо ново и различно да обсеби драгоценната им програма, тази година Филмини няма да се провежда в „Дома на киното“, а ще се подели между Одеон, Червената къща и бар Амстердам. Дам.

Written by admin

октомври 9th, 2009 at 12:07 pm

Posted in micro