cinemaXP

усещане за кино

Archive for юни, 2010

Lars von Trier remade

without comments

Снимка: Михаил Новаков

Разполагате с още една седмица да видите изложбата The Perfect Human. 5 X Obstructed, част от тазгодишното издание на Sofia Design Week. „Петте препятствия“ е любимият ми филм на Ларс фон Триер, тъй като в него нивата на садистична мелодрама са най-ниски. Освен това, е самоиронично завръщане към идеалите на Догма ’95 или по-точно – опит за насилственото им прилагане.

Затова, въпреки че в изложбата става дума за изработка на плакати и прилагането на препятствията като педагогически метод, отидох с голям интерес да я разгледам. За всички, които не са посветени във визията на „Перфектният човек“, на една от стените в залата се прожектира оригиналния документален проект на Йорген Лет. В околното пространство кураторката Дима Стефанова е подредила примери от няколкоседмичния експеримент на един преподавател със студенти в амстердамската академия за изкуство и дизайн. Крайният продукт от този експеримент може да не изглежда съвършен от техническа гледна точка, но пък изобилства от идеи и интерпретации. Много е вдъхновяващо да видиш как разсъждават млади хора, израстнали и живеещи в съвсем друга среда и буквално да проследиш как едно изображение може да се концептуализира до неузнаваемост.

В тази връзка и по повод коментарите за продължението на „Оркестър без име“ си мислех, че тук сме прекалено чувствителни на тема преправяне. Някак се подразбира, че всяко филмово дело е свършено по най-добрия начин и опитите за заиграване или вариация са направо обидни. Вероятно затова в българското кино има само един римейк. И изобщо представяте ли си някой да отиде при Людмил Стайков и да му предложи определен бюджет да направи петминутна версия на „Хан Аспарух“, да кажем – с един кон, или само с жени, или всичко да е в зелена гама… Някак несериозно, нали? Може би е време някой да заснеме „Съвършеният режисьор“.

Written by admin

юни 10th, 2010 at 11:40 pm

Posted in audiovisual

Ку!

without comments

Наскоро попаднах на информация за Алекс Андреев, който се оказа, че работи по concept art за анимационната версия на „Кин-дза-дза!“. Рисунките му са много впечатляващи и ако сте фенове на филма като мен, сигурно направо ще се размечтаете 🙂

Written by admin

юни 6th, 2010 at 4:01 pm

Posted in micro