cinemaXP

усещане за кино

Jameson Short Online

with one comment

Току що се връщам от церемонията по награждаването на Jameson Short Online 2009, леко опиянена разбира се, но много доволна от новата културна придобивка към уискито – пластмасова чашка, пълна наполовина с няколко вида ядки. Какво повече му трябва на човек 😀

Сайтът на конкурса тази година е доста по-прегледен и новият плеър е стъпка напред, но навигацията е недомислена и няма къде да се види топ 10, освен на живо, така да се каже. Иначе, по мои впечатления, участниците са по-малко спрямо 2008 година. Що се отнася до качеството… е, има и попадения. Все още се наблюдава разделението между филмчета, направени с много внимание за конкурси и/или курсови работи vs такива, които са скалъпени, като за някое предизвикателство. Дано броят на първите започне да преобладава, въпреки че в официалната селекция на Jameson учудващо често попадат такива от втория вид.

Гледайки десетте филмчета, събрали най-много точки онлайн, и сравнявайки ги с останалите на сайта, започвам да се чудя дали авторите на „Последна среща“ и „Икона“ не са се обадили на всички роднини и приятели с молба да гласуват за тях. Също така е странно защо филмчета като „Rome&Juliet“ или „Рибешка история“ не са в класацията. След тази прожекция продължавам да смятам, че анимацията ни вече е на светлинни години пред игралното кино. Така нареченият „експериментален“ жанр пък не е нищо повече от клипчета без сценарий, а „5-6-17“ ме накара да се замисля сериозно как стои въпросът с авторските права и дали някой от организаторите гледа тези филмчета, преди да ги пуснат онлайн за масовата аудитория.

В заключение съм готова да изнеса цяла лекция за това как съвременните млади хора очевидно не са гледали класиката, нито истински експериментално кино, така че когато се опитат да кажат нещо с камера, крайният резултат е на ниво следобедна програма в БНТ. Вместо това, ето филмчето от десетте избрани, което мен като че ли най-много ме зарадва:

Written by admin

март 31st, 2009 at 10:45 pm

Posted in macro

One Response to 'Jameson Short Online'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Jameson Short Online'.

  1. хахахаха, това филмче рулира

    Anton

    9 апр. 09 at 1:40

Leave a Reply