cinemaXP

усещане за кино

Zip!

with 3 comments

Това лято не предложи особено интересни заглвия на големия екран (като изключим „Ice Age 3“), но от август месец насам започна третият сезон на „Mad Men“, при това с рекорден рейтинг. По принцип, отпускарският период не се смята за най-удачното време за сериали, но това шоу си има специална магия. Първите два сезона ги изгледах на екс тази пролет и сега чакам търпеливо всяка седмица за поредната доза.

Винаги съм си мислела, че третите сезони са сериозен капан за всеки сериал, понеже точно тогава идеите се поизчерпват, а хората с костюмите започват да гледат цифричките под лупа. Третата порция „Mad Men“ започна с летящ старт и историята се движи с добро темпо. Много се възхищавам на това, че драматурзите съумяват да вкарат основните персонажи и различните им сюжетни линии във всяка серия. Засега няма спад и в напрежението, като изключим последния засега, пети епизод, в който долових някакво мечтание по високопарните халюциногенни залитания в „Lost“. Разбира се, точно лекото накъртване е допаднало масово на американците и този понеделник, на 21 септември, света Опра ще разговаря в студиото си с двама от главните актьори, Джон Хам и Дженюари Джоунс.

Струва ми се, че голяма част от успеха на „Mad Men“ се дължи на факта, че това е авторски сериал. Матю Уайнър е съградил рекламния свят на ’60-те години по свое усмотрение, оглавява стабилен екип сценаристки, подбира внимателно режисьорите на отделните епизоди и не се притеснява да си изцапа ръцете дори с най-дребните детайли около шоуто. От друга страна, AMC са може би най-удачният канал за проект като „Mad Men“. Въпреки, че за първи път продуцират драматичен (хм, може би игрален звучи по-добре) сериал, AMC са известни със силния си фокус върху класическите кинопродукции и дори през ’90-те организират Film Preservation Festival, на който се показват редки или наскоро открити филми.

На всичко отгоре, AMC са направили много фенски сайт, където могат да се открият такива маниашки секции като ретро гайд за коктейли и флаш играта MadMenYourself.

P.S. Сериалът се излъчва в България по Фокс Лайф със заглавието „Момчетата от Медисън авеню“, но от този дублаж с налудничава интонация направо ми призлява. Ако имате възможност, гледайте „Mad Men“ в оригинал, със или без субтитри. Ще откриете цял куп политически некоректни изрази, както и красотата на позабравени думи като „neat“ & „swell“.

Written by admin

септември 20th, 2009 at 1:25 am

Posted in TV

3 Responses to 'Zip!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Zip!'.

  1. Почти съм на края на втори сезон и много ми се иска да спра да го гледам това, защото много ме дразни, ама все ми свършват другите сериали, та си го държа за резерва.
    Феминистката agenda ужасно ми лази по нервите и постоянно си мисля, колко страхотен сериал би бил, ако се концентрираше върху реклама, и ако беше с по-хумористичен уклон.
    Феминистите и евреите трябва да спрат да реват, щото вече много изгранивиха тия плачове.
    Сценографията можеше да е мноооого по-развихрена. Аз обожавам този период, защото дизайна на всичко е брутално як, а те ми показват толкова малко неща. А къщата на Дрейпър е ебаси злето, като се има предвид финансовото му положение и професията му.
    Май го гледам основно заради жена му, която въпреки дразнещия персонаж е ебаси прелестното създание.
    А да, и Роджър много си заслужава 🙂

    Бе въобще, прецакан е сериала, въпреки че има някои моменти, които са суперманиашки.

    Anton

    18 окт. 09 at 12:04

  2. Има много интересни интервюта на сайта на AMC със сценографите, които се оплакват именно от това, че трудно намирали автентични и добре изглеждащи предмети от тази епоха, затова вероятно визията е по-постна.
    Иначе на мен Роджър ми е мега антипатичен (не знам защо ми напомня на Павел Александров), пък от мацките съм най-голям фен на Джоан. Много ме забавляват и англичаните, сигурно вече си стигнал до тях.
    А това е специален поздрав за теб: http://www.youtube.com/watch?v=x3yRXCnQvL4

    admin

    29 окт. 09 at 23:59

  3. О да, вече изгледах всичко налично :).
    Англичаните наистина са доста забавни, а епизода, в който на оня му разкостиха крака ме съсипа направо :D.

    Джоан щеше да е страхотна, но не мога да преживея това дупе и цици…

    Anton

    1 ное. 09 at 18:43

Leave a Reply